Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 250,00 zł.
Bezpieczna Wysyłka

Nasze paczki są dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem. Wysyłamy Firmą Kurierską DPD, Inpost (Paczkomaty), Poczta Polska.

KOSZT WYSYŁKI OD 12 PLN

Gwarancja Bezpiecznych Zakupów

 

Wszystkie informacje są szyfrowane i nie ponosisz żadnego ryzyka związanego z przechwyceniem Twoich danych osobowych ani haseł do kont bankowych w przypadku płatności przelewem online przez osoby trzecie. Dzięki użyciu protokołu SSL Twoje dane są u nas bezpieczne.

 

Gwarancje

Masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny.

Wysyłamy tylko oryginalne produkty.

Probiotyki - Wszystko co musisz o nich wiedzieć

ProbiotykiMedycyna ludowa – w pewnym momencie zlekceważona i pomawiana o zabobonny stosunek do odżywiania i leczenia, przeżywa obecnie swoisty renesans. Nie jest to jedynie powrót do receptur naszych prababek, tylko nowe spojrzenie na stosowane od wieków sposoby. Przyznać trzeba, że współczesna nauka nareszcie z należytym szacunkiem podeszła do przekazywanych z pokolenia na pokolenie porad – i od jakiegoś czasu bardzo skrupulatnie przegląda je i po kolei bada. Wyniki – jak można się było spodziewać – pokazują, że warto korzystać z ludowych mądrości, przekładając je na grunt współczesnej technologii i rozwoju naukowego. Prawdą jest bowiem, że świat gna do przodu, notujemy coraz bardziej dynamiczny postęp cywilizacyjny – ale w gruncie rzeczy jako organizmy żywe, ludzie od tysięcy lat niewiele się zmienili. Zatem i metody skuteczne w poprzednich wiekach powinny pozostać takie również współcześnie. Różnica polega głównie na tym, że obecnie z niezwykłą wnikliwością można zbadać i określić, w jaki sposób i dlaczego dane metody i składniki mogą przyczynić się do poprawy kondycji organizmu ludzkiego oraz, skąd brać potrzebne do tego substraty. Co więcej, często udaje się nie tylko wyizolować i zaszczepić na inny grunt składniki i substancje występujące dotychczas jedynie w formie naturalnej, ukryte gdzieś w elementach przyrody – zwierzętach, roślinach i nieorganicznych fragmentach materii. Współczesna nauka pozwala z powodzeniem tworzyć idealne odpowiedniki syntetyczne owych składowych, dzięki czemu nawet przy trudnościach z ich pozyskaniem lub ograniczonych zasobach nie trzeba martwić się o to, że komuś ich zabraknie.

Jednym z takich niedocenianych trochę elementów niezwykle istotnych z punktu widzenia zapotrzebowania każdego organizmu są probiotyki. Nazywane obecnie „czynnościową żywnością”, wzięły swoją nazwę od greckich słów: „pro bios” – dla życia. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane mikroorganizmy, które spożywane jako składnik produktów żywnościowych lub samodzielnych preparatów wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka oraz wykazują działanie prozdrowotne. Preparaty probiotyczne mogą zwierać nawet kilka różnych szczepów drobnoustrojów, ważne jest przy tym ,aby spełniały ściśle określone wymogi:

  • muszą być wyizolowane z organizmu ludzkiego osobników populacji znajdującej się w tym samym obszarze geograficznym, na którym będą wykorzystywane i bezwzględnie musza to być osobniki zdrowe genetycznie;

  • muszą być odporne na pH żołądka oraz enzymów i kwasów żółciowych w dwunastnicy;

  • muszą posiadać zdolność do przeżycia i aktywności metabolicznej w środowisku jelita grubego;

  • muszą posiadać zdolność adherencji (przywierania) do ścian nabłonka jelit oraz namnażania się w tym środowisku;

  • muszą posiadać sprawdzone i potwierdzone własności korzystnego oddziaływania na organizm gospodarza;

  • muszą odznaczać się trwałością i żywotnością zarówno w czasie przechowywania jak również w czasie transportu drogą pokarmową aż do ostatnich ogniw układu pokarmowego człowieka.

Chociaż w ludzkim układzie pokarmowym znajduje się tysiące różnych gatunków drobnoustrojów uznawanych za pożyteczne, obecnie z powodzeniem izolowanych jest raptem kilka grup drobnoustrojów spełniających powyższe wymogi. Należą do nich szczepy bakterii z rodzaju: Lactobacillus, Propionibacterium, Bifidobacterium, Pediococcus, Lactococcus, Enterococcus i Leuconostoc oraz niektóre grzyby Aspergillus i drożdże z rodzaju Saccharomyces i Candida. Niektóre z nich „produkowane były” bezwiednie przez naszych przodków w kiszonych ogórkach i kapuście oraz zsiadłym mleku, które stosowane było zresztą jako panaceum nie tylko na dolegliwości wewnętrzne, ale również jako doskonały środek kosmetyczny. Obecnie wykorzystuje się tą wiedzę do przygotowywania produktów analogicznie bogatych mikrobiologicznie. Wszystkie wymienione i pozostałe, jeszcze nie wyizolowane drobnoustroje wpływają bardzo korzystnie na organizm ludzki poprzez:

  • ułatwianie procesu trawienia;

  • działanie antycholesterolowe poprzez zmniejszanie absorbcji tłuszczu z przewodu pokarmowego;

  • zwiększanie wchłaniania witamin i mikroelementów;

  • łagodzenie objawów nietolerancji laktozy;

  • pozytywne oddziaływanie na układ immunologiczny i zwiększanie odporności na zakażenia – w tym rowój grzybów;

  • działanie ochronne na mikroflorę jelitową podczas kuracji antybiotykowej;

  • zapobieganie zakażeniom jelitowym poprzez hamowanie rozwoju patogennych mikroorganizmów;

  • działanie przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe – zwłaszcza w obszarze jelita grubego;

  • umiejętność syntezowania niektórych witamin grupy B, witaminy K i kwasu foliowego.

W mikroflorze jelitowej zdrowego człowieka wszystkie powyższe mikroorganizmy występują w określonych ilościach, pozostając w równowadze biologicznej z mikroorganizmami szkodliwymi, będącymi najczęściej wynikiem ubocznych skutków przemiany materii. Dopóki ta krucha równowaga nie zostaje zachowana, organizm pozostaje w stanie homeostazy, czyli równowagi wewnętrznej.

Niestety współczesny tryb życia oraz rosnące skażenie środowiska powoduje, że zapotrzebowanie na probiotyki dostarczane z zewnątrz stale rośnie. Nagminne i wszechstronne stosowanie antybiotyków, wprowadzanie sterylnych wręcz warunków życia i stres powodujący poważne zaburzenia równowagi biologicznej i rozwój wielu chorób sprawiają, że organizm ludzki potrzebuje znacznie zwiększonej suplementacji probiotyków niż taka, jaką stosowano w sposób naturalny przez wieki. Stąd dynamicznie rozwijający się rynek tzw. żywności funkcjonalnej, czyli aktywnie oddziałującej na kondycję organizmu, a w szczególności opracowywanie produktów zawierających odpowiednie szczepy mikroorganizmów. Najpopularniejsze są oczywiście przetwory mleczne – głównie jogurty i kefiry, jednak wciąż pracuje się nad możliwością umieszczania pożytecznych drobnoustrojów również w innych produktach spożywczych – sokach i przetworach owocowych, a nawet w czekoladzie. Probiotyki są również dostępne samodzielnie jako produkty suplementacyjne – można je kupić w aptece w postaci kapsułek, proszku w saszetkach lub napojów. Obecnie są one na tyle stabilne, że preparatów takich nie trzeba już przechowywać w lodówce, aby zachować odpowiednie właściwości.

Probiotyki, jako suplement diety polecane są szczególnie dla:

  • osób dorosłych i dzieci poddanych antybiotykoterapii oraz chemio- i radioterapii, jako środek skuteczny w leczeniu ostrych biegunek infekcyjnych i biegunek po wymienionych terapiach;

  • osób dużo podróżujących, w celu uniknięcia tzw. biegunki podróżnika;

  • osób stosujących wysokoprzetworzoną dietę i niedożywionych (w znaczeniu prawidłowej podaży niezbędnych składników odżywczych, nie zaś pustych kalorii);

  • palących papierosy, nadużywających alkoholu;

  • osób żyjących w przewlekłym stresie i prowadzących nieregularny tryb życia, powodującymi rozstrój układu pokarmowego i spadek ogólnej odporności organizmu;

  • kobiet długotrwale stosujących antykoncepcję hormonalną;

  • dzieci podatnych na infekcje bakteryjne, w tym w szczególności zapadających na infekcje górnych dróg oddechowych;

  • dzieci ze stwierdzoną astmą, jako środek łagodzący jej objawy;

  • kobiet planujących dziecko i niemowląt, jako środek zmniejszający ryzyko występowania atopowego zapalenia skóry u niemowląt.

„Czytelnik, który posiada małą wiedzę w tej dziedzinie, może być zdziwiony moimi zaleceniami, aby spożywać duże ilości bakterii, ponieważ ogólnie panuje przekonanie, że są one szkodliwe. Ta opinia jest błędna. Istnieje wiele dobroczynnych bakterii...” – Ilja Miecznikow.

Rosyjskiego noblistę – mikrobiologa Ilję Miecznikowa uznaje się za prekursora badań nad dobroczynnym wpływem niektórych drobnoustrojów na organizm ludzki. Badacz ten zwrócił uwagę na sposób odżywiania się rosyjskich i bułgarskich chłopów, którzy cieszyli się doskonałym zdrowiem i dożywali często sędziwego wieku. Wskazał, że źródłem składników oddziałujących w tak wszechstronny sposób na organizm ludzki są sfermentowane produkty mleczne, które stanowiły podstawę diety obserwowanych chłopów. Dowiódł też, że wysoka koncentracja bakterii fermentacji mlekowej – tzw. pałeczek kwasu mlekowego, istotnie wpływa na zdrowie i długowieczność i może być stosowana jako metoda bakteryjnej terapii zastępczej. Niestety wkrótce nastała era chemioterapeutyków i antybiotyków i o teorii Miecznikowa zapomniano na długi czas.

Również współczesna medycyna jest nakierowana głównie na zwalczanie chorób, a nie na budowanie zdrowia i odporności, dlatego nadal pokutuje tradycja zażywania wszelkiej maści syntetycznych medykamentów na wszystko i „na wszelki wypadek”. Na szczęście rozwój cywilizacji otwiera jednak nowe horyzonty myślenia, dlatego warto korzystać ze współczesnych odkryć odgrzewających metody znane od wieków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl