Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 250,00 zł.
Bezpieczna Wysyłka

Nasze paczki są dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem. Wysyłamy Firmą Kurierską DPD, Inpost (Paczkomaty), Poczta Polska.

KOSZT WYSYŁKI OD 12 PLN

Gwarancja Bezpiecznych Zakupów

 

Wszystkie informacje są szyfrowane i nie ponosisz żadnego ryzyka związanego z przechwyceniem Twoich danych osobowych ani haseł do kont bankowych w przypadku płatności przelewem online przez osoby trzecie. Dzięki użyciu protokołu SSL Twoje dane są u nas bezpieczne.

 

Gwarancje

Masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny.

Wysyłamy tylko oryginalne produkty.

Dla Kogo i Na Co Owoc i Sok z Granatu

W ostatniej dekadzie pojawiło się na rynku wiele preparatów i wyciągów z mniej lub bardziej egzotycznych roślin. Większość z nich rosła sobie spokojnie w obrębie jakiegoś terenu, będąc oczywiście cennym surowcem dla rdzennych mieszkańców, jednak nikt poza nimi nie zwracał uwagi na dziko rosnące drzewa czy krzewy. Dopiero zwrot ku naturze, który sukcesywnie dokonuje się od pewnego czasu, spowodował, że zaczęto intensywnie przeczesywać różne tereny w poszukiwaniu coraz to nowych surowców dla nauki i medycyny. Spośród wielu popularnych w ostatniej dekadzie owoców, roślin i produktów opartych na wyciągach z roślin jeden zasługuje na szczególna uwagę. Okazuje się bowiem, że od wieków jego wszechstronne właściwości zaznaczane były w wielu miejscach świata, a pomimo tego dopiero całkiem niedawno został na nowo odkryty.

Owoc Granatu

Owoc GranatuUprawiany już 5 tysięcy lat p.n.e. w Persji i Mezopotamii, skąd stopniowo rozprzestrzeniał się na kolejne regiony świata. Dotarł kolejno na Kaukaz i do Indii, zagościł na terenach Chin i Imperium Rzymskiego, zaś do Syrii, Grecji czy Hiszpanii przybył wraz z fenickimi kupcami. Wszędzie roślina ta uznawana była za niemal doskonałą. W starożytnej Grecji i Egipcie czczono ją jako świętą, stawała się podmiotem wielu mitów, legend oraz dzieł spisanych – na przykład jest o niej wzmianka zarówno w Starym Testamencie, w Sanskrycie, Koranie, jak i w Torze. Na przykład tradycja żydowska mówi, że owoc granatu zawiera w sobie równo 613 ziarenek, jako symbol 613 przykazań Tory. Niektórzy badacze Biblii podają, że zakazanym owocem nie było jabłko, ale właśnie granat. Starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za symbol długowieczności, zaś w czasach nowożytnych granat stał się pierwowzorem królewskiego berła i korony europejskich władców. Przy tej trwającej nieprzerwanie przez wieki symbolicznej popularności granatu – o ironio, owoc ten wcale nie był popularny na stołach w Europie ani w Ameryce. Zainteresowanie jego właściwościami wzrosło dopiero w ostatnich dekadach, kiedy zaawansowane badania laboratoryjne zaczęły raz po raz pokazywać, jak cennym może być surowcem.

Granatowiec – z łac. Punica granatum – to niskie drzewo lub krzew, osiągający długość około 3-5 m. Posiada nieduże błyszczące listowie, które opada na zimę oraz owoce kształtem przypominające jabłka zwieńczone twardym, przypominającym koronę kielichem. Wewnątrz twardej żółtobrązowej łupiny znajdują się ciasno upakowane białe, różowawe lub szkarłatne półprzezroczyste owoce z ogromna ilością jadalnych nasion. Te zaś otoczone są najczęściej czerwonymi osnówkami. To z nich robi się doskonały sok stanowiący bazę drinków, napojów czy galaretek – grenadinę. W smaku jest on słodko-kwaskowaty, orzeźwiający – doskonale gasi pragnienie. Kora granatowca, jego korzenie, liście i kwiaty również stanowią bardzo cenne źródło unikatowych substancji wykorzystywanych jako składniki preparatów medycznych i kosmetycznych.

Kup Sok Z GranatuGranatowiec łatwo przystosowuje się do różnych podłoży i nie jest wymagający pod względem warunków klimatycznych – wytrzymuje surowe warunki temperaturowe, brak wilgotności przez dłuższy czas. Najlepiej rośnie jednak w suchym i gorącym klimacie. Również owoce zamknięte szczelnie w grubej skórce doskonale znoszą długi transport, dzięki czemu mogą pojawiać się na stołach europejskich w oryginalnej formie. Jednak mało osób sięga po nie w tej postaci, bowiem dostanie się do miąższu wymaga nieco czasu. Zdecydowanie popularniejszy jest sok z granatu, który wykazuje równie wiele właściwości odżywczych, co owoc zjadany w całości. Niektórzy naukowcy twierdzą wręcz, że skoro prawie 70% przeciwutleniaczy pochodzi ze skórki owocu, którą poddaje się wyciskaniu razem z całym owocem, znacznie zdrowsze jest picie właściwie przygotowanego soku. Istotne jest przy tym to, że znacznie lepiej przyswajalny wydaje się być sok ze sfermentowanego granatu – prawdopodobnie podczas procesów fermentacji odpowiednie bakterie probiotyczne powodują rozpadanie się niektórych wielkich cząsteczek na mniejsze, które łatwiej przenikają do komórek. Ponadto zredukowana zostaje w znacznym stopniu ilość cukru, co ma niebagatelne znacznie dla diabetyków. Ale wszechstronne właściwości predysponują ten preparat nie tylko chorym z tej grupy – jest on polecany znacznie szerszej grupie osób, nie tylko zmagających się z chorobami przewlekłymi.

Dla Kogo i Na Co Owoc Granatu:

Ponieważ badania nad tym owocem trwają nadal w wielu ośrodkach na całym świecie, niewykluczone, że do długiej listy właściwości będą dopisywane kolejne. Tymczasem stwierdzono, że granat poleca się przede wszystkim z uwagi na:

  • profilaktykę nowotworów – hamuje rozwój komórek nowotworowych wielu typów oraz nie dopuszcza do powstawania przerzutów, wykazuje działanie lecznicze w niektórych rodzajach nowotworów (prostaty, piersi, jelit, płuc);

  • działanie ochronne na układ nerwowy i łagodzące objawy chorób z nim związanych – w tym spowolnienie demencji i objawów choroby Alzheimera;

  • korzystne oddziaływanie na serce i układ krążenia – poprawia przepływ krwi, pomaga redukować złogi cholesterolowe, minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia;

  • łagodzenie skutków PMS (napięcia przedmiesiączkowego) oraz menopauzy, zwłaszcza kiedy kobiety chcą uniknąć ubocznych skutków terapii hormonalnej; działanie przeciwzapalne – liczne enzymy łagodzą dolegliwości, np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów;

  • redukowanie wewnątrzjelitowego wchłaniania tłuszczu, co sprzyja stałej jego redukcji, a tym samym ułatwia odchudzanie;

  • stabilizowanie poziomu cukru we krwi – ważne dla diabetyków;

  • przeciwdziałanie problemom z erekcją, podniesienie libido i intensyfikowanie doznań seksualnych – granat jest zaliczany do ścisłego grona silnych afrodyzjaków;

  • zapobieganie procesom starzenia – zarówno wewnątrz organizmu na poziomie komórkowym, jak i w sposób widoczny poprzez korzystne, odmładzające oddziaływanie na skórę poprzez pobudzanie regeneracji komórek;

  • łagodzenie problemów trawiennych;

  • działanie wyciszające stres i negatywne emocje – skutkiem czego jest unormowanie ciśnienia krwi;

Rośliny zawierają zawsze skomplikowaną i bogatą mieszankę substancji czynnych (związków chemicznych, minerałów czy witamin), dlatego dla podkreślenia niezwykłości granatu, wymienia się tylko te występujące w bardzo dużych ilościach lub należące do rzadkości. A są to:

  • bogactwo antyutleniaczy – wspomagają redukcję złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych, chronią przed nowotworami. W granacie jest znacznie więcej przeciwutleniaczy niż w czerwonym winie i zielonej herbacie, uznawanych za najbogatsze ich źródła;

  • estron (folikulina) – naturalna forma estrogenu używanego powszechnie w hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy;

  • inne estrogeny roślinne (luteolina, kwercetyna, kamferol, naringenina) – również wpływają łagodząco na skutki menopauzy;

  • polifenole – chronią układ nerwowy, powodując znaczne zmniejszenie ryzyka powstawania choroby Alzheimera czy Parkinsona oraz redukują objawy tych chorób;

  • duże ilości białka, czyli enzymy – minimalizują objawy reumatoidalnego zapalenia stawów;

  • kwasy fenolowe (kwas kawowy, kwas chlorogenowy) – zmniejszają tzw. stres oksydacyjny oraz wzmacniają własne systemy ochronne organizmu przed wolnymi rodnikami;

  • kwas galusowy i elagowy – potężny przeciwutleniacz, którego granat posiada ogromne ilości, hamujący mutację komórek w nowotworowe);

  • antocyjany (cyjanidyn, delfinidyn, pelargonidyn) – odpowiedzialne za charakterystyczna czerwoną barwę owocu;

  • kwas punicynowy (Omega5 ) – bardzo rzadko występujący nienasycony kwas tłuszczowy, wpływający na łagodzenie objawów endometriozy u kobiet oraz mający silne właściwości antystarzeniowe;

  • witaminy A, B (B1-tiamina, B2 – ryboflawina, B3 – niacyna, B5 – kwas pantotenowy, B9 – kwas foliowy), C, E – zapewniające wysoką ochronę przed wolnymi rodnikami pochodzącymi z promieniowania UV, dymu czy spalin;

  • substancje mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń, krzem, jod, cynk i selen);

  • beta-karoten – ma działanie antyoksydacyjne, poprawia sprawność autoimmunologiczna organizmu;

  • błonnik – poprawia prace układu pokarmowego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl