Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 250,00 zł.
Bezpieczna Wysyłka

Nasze paczki są dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem. Wysyłamy Firmą Kurierską DPD, Inpost (Paczkomaty), Poczta Polska.

KOSZT WYSYŁKI OD 12 PLN

Gwarancja Bezpiecznych Zakupów

 

Wszystkie informacje są szyfrowane i nie ponosisz żadnego ryzyka związanego z przechwyceniem Twoich danych osobowych ani haseł do kont bankowych w przypadku płatności przelewem online przez osoby trzecie. Dzięki użyciu protokołu SSL Twoje dane są u nas bezpieczne.

 

Gwarancje

Masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny.

Wysyłamy tylko oryginalne produkty.

Jagody Goji - Moc Natury

Medycyna naturalna każdej z kultur zna wiele roślin, które od wieków uważane są za doskonałe źródło składników odżywczych i bywają wykorzystywane jako środek leczniczy w medycynie ludowej. Ich niemal cudowne właściwości nie są bynajmniej zasługą sił nadprzyrodzonych, ani nie powstały z legend. To czysta nauka. Tym poważniejsza, że na przestrzeni ostatnich lat coraz dokładniej można badać właściwości roślin znanych i używanych od setek lat. Tym samym daje się naukowo potwierdzić przekazywane z pokolenia na pokolenie informacje dotyczące ich przeznaczenia i właściwości terapeutycznych lub nawet leczniczych.

Owoc Jagoda Goji

Miska z Jagodami GojiJagody goji są z pewnością jednym z owoców, które znane są od dawien dawna, ale na ich nieocenione i wszechstronne możliwości zaczęto zwracać baczną uwagę stosunkowo niedawno. Starożytna medycyna chińska przez wieki uważała je za owoc długowieczności i zdrowia. Z tego powodu nazywa się je tam „czerwonymi diamentami”.

W systematyce roślin występują dwa bliźniacze krzewy – Lycium Chinese oraz Lycium Barbarum – znane u nas jako Kolcowój Chiński oraz Kolcowój Pospolity, zwany też szkarłatnym. W naszych warunkach daje się wyhodować krzewy kolcowoju, jednak za najlepsze pod względem dietetycznym uważane są te rosnące na terenach Chin, Tybetu i Mongolii.

Pochodzenie Jagód, Historia i Uprawa

Z niemal cudownymi właściwościami tej rośliny związanych jest również szereg legend i podań ludowych. Najbardziej znana historia opowiada o człowieku nazwiskiem Li Qing Yen, który spopularyzował między innymi jagody goji oraz żeń szeń. Według niej, Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał trzech mędrców, z których każdy miał już wówczas ponad 300 lat. Przekazali oni chłopcu tajniki zielarstwa oraz wiedzę na temat odpowiedniej diety, dzięki której mógł cieszyć się doskonałym zdrowiem i kondycją przez kolejne lata. Mając lat 50 Li Qing Yen spotkał mędrca który miał ponad 500 lat. Ten zaś nauczył go przyrządzać i codziennie spożywać zupę z jagód goji. Dzięki tej właśnie wiedzy Li Quing Yen dożył w dobrym zdrowiu aż 252 lata.

Inna historia ludowa opowiada o studni wykopanej około 800 roku nieopodal buddyjskiej świątyni, której ściany porastało pnącze kolcowoju. Dojrzałe owoce goji wpadały wprost do studni, z której mnisi i pielgrzymi czerpali wodę do picia. Wszyscy oni cieszyli się doskonałym zdrowiem. Mówi się że do późnej starości nie mieli siwych włosów ani ubytków w uzębieniu. Uznaje się, że tak doskonałą kondycję zawdzięczali właśnie jagodom goji wpadającym do studni.

Od lat w prowincji chińskiej słynącej z doskonałych zbiorów jagód goji – Ningxia – w okresie zbiorów odbywa się coroczny festiwal poświęcony owocom goji. Mieszkańcy tych okolic od wieków zbierają je i suszą w ten sam tradycyjny sposób – dojrzałe owoce otrząsa się z krzewów wprost na specjalne maty, gdyż dotknięcie rękami delikatnych owoców rozpoczęłoby reakcję utleniania i spowodowało ich czernienie. Następnie owoce rozkłada się do wysuszenia na słońcu. Suszone owoce goji sa słodkawe, w smaku przypominają nieco polską żurawinę lub wiśnię.

Suszone Owoce i Sok z Jagód Goji

Staranny proces przygotowania powoduje, że jagody goji nie tracą swoich cennych właściwości i dzięki temu z powodzeniem można je transportować i przechowywać w formie suszu. W tej formie są najbardziej rozpowszechnione jako dietetyczny środek spożywczy, jednak coraz częściej na sklepowych półkach można znaleźć również sok z jagód goji. To wersja dla osób, które nie przepadają za suszonymi owocami, doskonała również dla dzieci, którym słodki sok na pewno przypadnie do gustu. Zarówno sok jak i suszone owoce goji – będące zdrową alternatywą rodzynek - mogą stanowić doskonały dodatek do musli, koktajli owocowych czy zimnych napojów. Nie tylko znacznie poprawią ich smak, ale przede wszystkim dodadzą cennych wartości odżywczych i zapewnią porcję energii. Można także dodawać je do wypieków.

Składniki Odżywcze

Jagody goji zawierają całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Podaje się, że zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, ponad 20 pierwiastków śladowych oraz bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę E. Są bogatym źródłem karotenoidów – w tym beta-karotenu – oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi kwas linolowy oraz kwas Omega 6. Obfitują także w inne składniki niezbędne organizmowi ludzkiemu, takie jak beta-sitosterol, luteinę, zeaksantynę, polisacharydy oraz wiele innych. Jednak za najważniejsze uznaje się występowanie w nich ogromnych ilości antyutleniaczy – inaczej nazywanych antyoksydantami – które mają ścisły związek z profilaktyką antynowotworową.

Najbardziej wartościowymi składnikami, jakie można znaleźć w jagodach goji są przede wszystkim:

  • pierwiastki takie jak: wapń (niezbędny do budowy kości i zębów), potas (składnik elektrolitów i kofaktor enzymatyczny potrzebny do katalizy procesów biochemicznych), żelazo (składnik hemoglobiny aktywny przy transporcie tlenu) – jego braki występują często u osób po zabiegach, cierpiących na anemię oraz u wegetarian, cynk (niezbędny przy tworzeniu łańcuchów DNA i budowie białek), german (podnosi aktywność wielu narządów przez umożliwienie im przyswajania większej ilości tlenu oraz pozbycia się szkodliwych substancji), fosfor (niezbędny do funkcjonowania każdej komórki – wchodzi w skład kości oraz kwasów nukleinowych), selen (chroni stawy przed stanami zapalnymi oraz wpływa pozytywnie na libido, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i enzymatycznego, będący silnym przeciwutleniaczem – szczególnie cenny w korelacji z wit E) – szczególnie cenny w Polsce, gdzie gleba jest bardzo uboga w ten pierwiastek;

  • witaminy, między innymi: wit C (przeciwutleniacz, podnosi ogólna odporność organizmu), witaminy grupy B – w tym ryboflawina, czyli wit B2 (niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i błon śluzowych wszystkich narządów), witaminy B1 i B6, wit E;

  • karotenoidy – w tym: beta-karoten (niezbędny do prawidłowej pracy oczu, odpowiada za utrzymanie dobrego wzroku przez długie lata), zeaksantyna (związek chemiczny budujący siatkówkę oka), luteina (obecna w plamce żółtej – strukturze oka odpowiedzialnej za widzenie barw i ostrość obrazu, działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB);

  • polisacharydy, tzw. wielocukry (pełniące rolę budulcową oraz zapasową – jako zapasowe źródło energii);

  • nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 6 – między innymi: kwas linolowy (pomocny w odchudzaniu) – nie jest on produkowany przez człowieka i musi zostać dostarczony w pożywieniu, a jednocześnie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania;

  • sterole roślinne – na przykład: beta-sitosterol (pomaga utrzymać odpowiedni, zdrowy poziom cholesterolu poprzez regulację wchłaniania go przez jelita);

Właściwości Zdrowotne

Jagody goji są współcześnie traktowane jako całkowicie naturalny preparat wzmacniający – stanowią zatem bardzo obiecujący środek spożywczy, posiadający rewolucyjny potencjał dietetyczny i leczniczy. Według wielu specjalistów, dobroczynne składniki zawarte w owocach wpływają między innymi na:

  • spowalnianie procesów starzenia – dzięki bardzo wysokiej zawartości antyutleniaczy przy jednoczesnej obecności rzadko spotykanej w roślinach witaminy E;

  • wzrost sił witalnych i energii – pomagając zwalczyć zmęczenie;

  • poprawę sprawności umysłowej i pamięci oraz wzrost koncentracji;

  • wzmocnienie ogólnej odporności organizmu – dzięki zawartości witaminy C;

  • wzrost odporności na stres;

  • regulację pracy układu trawiennego – w szczególności na wszelkie problemy trawienne;

  • korzystne oddziaływanie na stawy i kości – między innymi przy problemach reumatologicznych spowodowanych zimnym, wilgotnym klimatem;

  • poprawę ostrości widzenia i ochronę oczu – dzięki zawartości beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, których organizm ludzki nie produkuje samodzielnie;

  • wygładzanie cery – dzięki zawartości kwasów tłuszczowych oraz polisacharydów które stymulują produkcję kolagenu utrzymującego wilgoć w skórze, dzięki czemu długo utrzymuje ona dobrą kondycję;

  • ochronę przed nowotworami – dzięki jednej z najwyższych zawartości antyoksydantów.

W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody goji stosuje się jako środek o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym, które przede wszystkim wzmacniającą i regulującą pracę wielu narządów wewnętrznych. Ponadto to jedyny znany owoc mający zdolność pobudzania organizmu do produkcji hormonu wzrostu, którego słabnąca z wiekiem podaż jest jedną z przyczyn starzenia się organizmów. Są również nieocenionym składnikiem odżywczym pomocnym w skutecznym leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony płuc czy nerek. Ich spożywanie zalecane jest przede wszystkim osobom żyjącym w dużym stresie, mającym obniżoną odporność oraz dzieciom.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl