Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 250,00 zł.
Bezpieczna Wysyłka

Nasze paczki są dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem. Wysyłamy Firmą Kurierską DPD, Inpost (Paczkomaty), Poczta Polska.

KOSZT WYSYŁKI OD 12 PLN

Gwarancja Bezpiecznych Zakupów

 

Wszystkie informacje są szyfrowane i nie ponosisz żadnego ryzyka związanego z przechwyceniem Twoich danych osobowych ani haseł do kont bankowych w przypadku płatności przelewem online przez osoby trzecie. Dzięki użyciu protokołu SSL Twoje dane są u nas bezpieczne.

 

Gwarancje

Masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny.

Wysyłamy tylko oryginalne produkty.

Jagody Acai - Niepozorny Owoc

Acai – Najlepsza z Jagód

Przewrotna natura raz po raz przekonuje, że to co nie zwraca na siebie uwagi, może mieć nieocenione wprost właściwości lecznicze. Dokładnie tak rzecz ma się z owocami acai – zwanymi inaczej jagodą palmy brazylijskiej.

Owoc - Jagody GojiTo niepozorny owoc, będący odpowiednikiem rodzimej jagody lub winogrona. Występuje w tropikalnych lasach dorzecza Amazonki, rosnąc na palmach w kiściach – jak winogrono. Świeże owoce stanowią prawie połowę pożywienia rdzennych mieszkańców dżungli, będąc przy tym traktowane niemalże jako panaceum na wszelkie dolegliwości. Są tam nieocenione jako środek podawany przy biegunce – zwłaszcza wywołanej pasożytami, w krwotokach oraz przy leczeniu owrzodzeń. Zmiażdżone nasiona owoców acai pomagają zaś zwalczyć gorączkę.

Parę wieków temu jagoda acai trafiła także na bardziej cywilizowane stoły i stała się popularnym składnikiem menu kuchni brazylijskiej. Stamtąd stosunkowo niedawno przebojem wdarła się na salony Hollywood – zdobywając popularność wśród gwiazd, głównie za swoje właściwości silnie redukujące wagę. W naszym kręgu kulturowym Acai Berry jest nowością, która jednak bardzo szybko zdobywa kolejne rzesze zwolenników – głównie ze względu na walory smakowe i zastosowanie dietetyczne.

Smak jagody acai przypomina borówkę – niektórzy twierdzą, że daje się również wyczuć lekko czekoladowa nutę. W przeprowadzonych badaniach konsumenci podkreślają niezwykłe walory smakowe jagód Acai, porównując je do połączenia smaku czerwonego wina i czekolady lub jagód w czekoladzie. Łącząc ten smak z mnogością zawartych w nich składników odżywczych – trudno się dziwić, że jest tak popularna nie tylko na obszarach gdzie naturalnie występuje.

Niestety jagody acai bardzo szybko po zerwaniu tracą wiele swoich właściwości, dlatego nie nadają się do eksportu na duże odległości. Stąd w Polsce można je dostać w postaci naturalnie przygotowywanych soków, proszków do sporządzania napojów oraz kapsułek.

Właściwości Dietetyczne i Zdrowotne

Coraz większa popularność jagód acai wynika przede wszystkim z szerokiego spektrum oddziaływania prozdrowotnego zawartych w nich substancji naturalnych. Do najważniejszych zaliczana jest najwyższa znana wśród roślin ilość i różnorodność antyoksydantów (związków chemicznych pomagających zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za starzenie się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych). Powstawaniu wolnych rodników sprzyjają miedzy innymi: stresujący tryb życia, złe odżywianie, zanieczyszczenie środowiska i niektóre leki. Powstające w różnorodnych procesach spalania – grillowania i smażenia potraw, palenia papierosów, spalania benzyny w silnikach spalinowych, promieniowania radioaktywnego – wolne rodniki muszą zostać „rozbrojone”, czyli precyzyjniej rzecz ujmując – zneutralizowane przez różnego typu związki chemiczne.

W 1986r. dwaj naukowcy – Fleming i Miguci – przedstawili hipotezę starzenia się organizmów w wyniku zachodzących w komórkach procesów oksydacyjnych powodujących ich uszkadzanie lub mutacje. Późniejsze badania dowiodły, że tajemnica długowieczności związana jest w dużej mierze ze sprawnie działającym systemem antyoksydacyjnym organizmu.

Ilość antyoksydantów w danym pożywieniu liczy się stosując tak zwany współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Jagody acai – mając współczynnik ORAC na poziomie 1026 na jeden gram owocu – zawierają więcej antyoksydantów niż borówki czy ciemne winogrona (z liczbą prawie 20-krotnie niższą), a nawet żurawina – będąca dotychczasową rekordzistką pod względem ilości przeciwutleniaczy.

Wśród najważniejszych przeciwutleniaczy zawartych w jagodach acai należy wymienić zwłaszcza:

  • kwas ellagowy (w ilości niespotykanej dotąd w innych roślinach) – wykazujący udokumentowaną zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywoływania tzw. apoptozy, czyli obumierania komórek nowotworowych oraz blokowania enzymów powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas ellagowy wykazuje również właściwości antywirusowe i antybakteryjne;

  • polifenole – a wśród nich flawonoidy, zwłaszcza antocyjany (występujące w postaci barwnika nadającego jagodom acai ciemnofioletowy kolor) – to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, pomocne w przyswajaniu witaminy C oraz działające przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwrzodowo, ale przede wszystkim – przeciwnowotworowo;

  • witaminy C i E (będące nie tylko antyoksydantami, ale wpływające na zwiększenie absorbcji tlenu we krwi) – ich dostateczna obecność w organizmie zmniejsza ryzyko powstawania raka, choroby Alzheimera i choroby Parkinsona oraz chorób niedokrwiennych serca;

  • beta-karoten;

  • resweratrol;

  • cyanidyn-3-glukozyd;

  • kwas ferulowy;

  • fitosterole, wśród nich beta-sitosterol (pomaga utrzymać odpowiedni, zdrowy poziom cholesterolu poprzez regulację wchłaniania go przez jelita) – pomocny przy obniżaniu poziomu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu, usprawnieniu działania układu moczowego oraz regulacji pracy gruczołu prostaty u mężczyzn. Dodatkowym plusem ich obecności jest znaczna poprawa stanu cery – fitosterole w sposób widoczny wpływają na wygładzenie i nawilżenie oraz ujędrnienie zewnętrznej warstwy skóry;

Jagody Acai są uznawane za naturalny środek wspomagający bezpieczne i zdrowe odchudzanie. Przede wszystkim znacząco zmniejszają apetyt, stając się jednocześnie dobrze zbilansowanym źródłem najważniejszych składników odżywczych dla organizmu. Poprzez regulację procesów trawiennych oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, a dodatkowo zwiększają zasoby energii, poprawiając metabolizm tłuszczów. Zawarte w nich składniki mineralne i aminokwasy korzystnie oddziałują na gospodarkę hormonalną, przyczyniając się między innymi do poprawy samopoczucia – co ma niebagatelny wpływ na zmniejszenie poziomu stresu towarzyszącego nierzadko procesowi odchudzania. Tak dobre rezultaty wspomagające odchudzanie są możliwe dzięki zawartości w owocach acai substancji takich, jak:

  • znaczna ilość błonnika – wpływająca na usprawnienie procesu trawienia i dająca uczucie sytości – dzięki czemu możliwe jest stopniowe ograniczenie ilości spożywanych potraw;

  • komplet witamin – w tym zwłaszcza witaminy A, C, D i E, witaminy z grupy B (B1, B2, B3). Dzięki ich obecności nie dochodzi do wyjałowienia organizmu podczas odchudzania, a procesy zachodzące w nim przebiegają bez zakłóceń;

  • składniki mineralne – między innymi fosfor, wapń, potas i żelazo (warunkujące prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych). Podczas odchudzania zwiększa się tendencja do powstawania niedoborów składników mineralnych, które jagody acai skutecznie uzupełniają;

  • bardzo mała ilość cukru.

Wspomaganie Pracy Serca i Naczyń Krwionośnych

Jagody acai zawierają spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 3 i Omega 6 (w tym zwłaszcza kwasu oleinowego i linolowego). Ich zawartość w owocach acai jest porównywalna z oliwą z oliwek, która bywa nieakceptowana ze względu na specyficzny zapach i smak. Dzięki zawartości pożytecznych kwasów możliwe jest obniżanie poziomu złego cholesterolu (wspomagając tym samym działanie układu sercowo-naczyniowego oraz pracę wątroby) oraz wpływanie na prawidłową pracę mózgu i całego układu nerwowego.

Dobroczynne Oddziaływanie Na Cały Organizm

Wiele współczesnych badań wskazuje na znaczne niedobory odpowiednich składników odżywczych w codziennej diecie. To zjawisko tym bardziej niekorzystne, że konsekwencją tych braków może być ogólne rozstrojenie wszystkich funkcji życiowych. Do najbardziej znamiennych symptomów zalicza się nieprawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, trawiennego, nerwowego oraz pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Aby zniwelować te braki, korzystnie jest uzupełniać codzienną porcję pożywienia o wartościowe dodatki, jakimi z pewnością są jagody acai.

Poza wymienionymi wcześniej, równie istotne są również następujące dobroczynne skutki działania jagód acai:

  • wzmocnienie układu odpornościowego;

  • wzrost sił witalnych;

  • poprawa jakości snu i możliwości regeneracyjnych organizmu;

  • poprawa działania układu trawiennego;

  • wzrost koncentracji i poprawa sprawności umysłu;

  • zmniejszenie objawów alergii;

  • korzystny wpływ na stan skóry – zapobieganie powstawaniu zmarszczek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl