Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 250,00 zł.
Bezpieczna Wysyłka

Nasze paczki są dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem. Wysyłamy Firmą Kurierską DPD, Inpost (Paczkomaty), Poczta Polska.

KOSZT WYSYŁKI OD 12 PLN

Gwarancja Bezpiecznych Zakupów

 

Wszystkie informacje są szyfrowane i nie ponosisz żadnego ryzyka związanego z przechwyceniem Twoich danych osobowych ani haseł do kont bankowych w przypadku płatności przelewem online przez osoby trzecie. Dzięki użyciu protokołu SSL Twoje dane są u nas bezpieczne.

 

Gwarancje

Masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny.

Wysyłamy tylko oryginalne produkty.

Chlorella sposobem na detoksykacje

Życie biologiczne na Ziemi trwa nieprzerwanie od milionów lat. Ewolucja wyposażała kolejne gatunki w coraz to nowe cechy, dzięki którym mogły się one dostosowywać do panujących w danym okresie warunków życia, zaś nieprzystosowane gatunki ginęły bezpowrotnie. Środowisko życia kolejnych pokoleń zmienia się, a w ostatnim czasie zmiany te stają się niestety niekorzystne dla organizmów żywych, zwłaszcza dla człowieka. Dlatego konieczne jest wspomaganie organizmu składnikami, o które coraz trudniej w naturalnej żywności. Równie ważne jest systematyczne dbanie o usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn i metali ciężkich, które zdecydowanie niekorzystnie wpływają na jego codzienne funkcjonowanie oraz mogą przyczyniać się do powstawania wielu groźnych chorób cywilizacyjnych.

Chlorella Tabletki i ProszekTutaj z pomocą przychodzi człowiekowi jeden z najprostszych organizmów żyjący na Ziemi od miliardów lat. Chlorella – mikroskopijny, jednokomórkowy glon z rodziny Zielenic o wielkości od 2 do 12 mikronów, widziany w całej okazałości jedynie pod mikroskopem. Nazwa wywodzi się z łacińskiego oznaczenia świeżej, drobnej zieleni. Kolor ten Chlorella zawdzięcza ogromnej (najwyższej wśród znanych obecnie roślin) zawartości chlorofilu – czyli zielonego barwnika odpowiedzialnego za proces fotosyntezy. Ten malutki organizm nagromadził w sobie jednak o wiele więcej – poza chlorofilem – dobroczynnych substancji niż niejedne złożone i setki tysięcy razy większe gatunki roślin. Co więcej, substancje te są doskonale przyswajane przez organizm ludzki – pod warunkiem jednak, że udaje się je „wydostać” spod niezwykle mocnych, trzywarstwowych ścian błony komórkowej Chlorelli. Chlorella jest zbudowana z włóknistej powłoki zewnętrznej i znajdujących się pod nią bogatych składników odżywczych. Obrazowo można to porównać do niezwykle smacznego mięsa skorupiaków morskich, do których jednak niełatwo się dostać. Jednak kiedy już się to uda…

Bogactwo Składników

…jest się czym zachwycać. Mikroskopijna Chlorella zawiera bowiem ponad 70 substancji, z biologicznego punktu widzenia bardzo wartościowych dla człowieka.

Przede wszystkim blisko połowę jej składu stanowi białko, co jest ilością absolutnie rekordową dla rośliny – dla porównania soja zawiera go zaledwie 30%. Pozostałe 50% stanowią węglowodany i tłuszcze oraz błonnik i mikroelementy. Białko Chlorelli zawiera 19 aminokwasów w tym wszystkie aminokwasy niezbędne – to podobnie jak w białku zwierzęcym. Z tego powodu Chlorella polecana jest jako łatwo przyswajalny, wysokobiałkowy suplement w diecie wegetariańskiej lub cukrzycowej.

Wysoka zawartość karotenu pomaga usuwać uszkodzenia skóry powstające w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wpływa korzystnie, wzmacniając na wzrok.

Witamina B12 – nie występująca praktycznie w ogóle w organizmach roślinnych, w Chlorelli zajmuje jedno z czołowych miejsc na liście, przewyższając zawartością nawet wątrobę wołową (uznawaną za jedno z najbogatszych źródeł wit. B12). To bardzo istotna cecha, bowiem w naturze niezwykle ciężko o ten składnik, a już niewielki jego deficyt może upośledzić sprawność intelektualną i wywołać zaburzenia neurologiczne. Na domiar złego, poziom witaminy B12 spada wraz z wiekiem z powodu zmian w układzie trawiennym, przez który jest ona absorbowana z pożywienia. Również nadużywanie alkoholu – zwłaszcza wieloletnie – znacznie zubaża organizm w ten składnik. Obecność witaminy B12 znacząco obniża we krwi poziom homocysteiny – szkodliwego aminokwasu, który łatwo utlenia się stając się tym samym źródłem wolnych rodników. Wysoki poziom homocysteiny negatywnie wpływa również na pracę mózgu – następuje pogorszenie nastroju, spada sprawność intelektualna, mogą występować depresje, a nawet zaburzenia pamięci.

Ponad 20 różnych witamin i związków mineralnych oraz znaczące ilości żelaza, jodu, cynku i kobaltu czynią Chlorellę znakomicie zbilansowaną odżywką dla osób mających niską podaż tych składników, na przykład odchudzających się, często zapadających na infekcje lub przemęczonych i zestresowanych.

Chlorella używana jako dodatek do codziennej diety działa jak probiotyk – reguluje pracę jelit i wzmacnia ich florę bakteryjną. Przynosi więc ulgę osobom cierpiącym na chroniczne nieżyty tego odcinka układu pokarmowego – wzdęcia i zaparcia.

Chlorella zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, z którego organizm wytwarza popularnie zwany hormon szczęścia – serotoninę. Jeśli jest go za mało pojawia się spadek nastroju, zmęczenie i depresja. Wieczorem zaś serotonina zostaje przekształcona w melatoninę, dzięki której szybko i dobrze zasypiamy – brak wystarczającej ilości melatoniny wywołuje bezsenność i koszmary nocne.

Poza wachlarzem niezbędnych aminokwasów, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, licznymi cennymi witaminami, minerałami i mikroelementami znajdują się w niej również unikalne substancje, składające się na jej wyjątkowość biologiczną. Należą do nich:

  • chlorofil – w ilości ponad 50-krotnie przewyższającej jego zawartość w lucernie, uważanej za najbogatsze znane źródło chlorofilu. Chlorofil korzystnie oddziałuje na błonę śluzową przewodu pokarmowego, uszczelniając go i tym samym minimalizując ryzyko przedostawania się toksycznych substancji z przewodu pokarmowego wprost do krwioobiegu. Odgrywa znaczącą rolę w leczeniu niedokrwistości, przyspiesza gojenie się ran i chroni przed stanami zapalnymi.

  • CGF (ang.: Chlorella Grow Factor – tzw. czynnik wzrostu Chlorelli znajdujący się z jądrze komórkowym) – występuje TYLKO w Chlorelli (największe stężenie CGF ma chlorella pyrenoidosa). Jest to wyjątkowa, bardzo złożona substancja zbudowana z kwasów nukleinowych, kombinacji aminokwasów, cukrów, protein, enzymów i glykoprotein w towarzystwie witamin. Doskonały probiotyk dla organizmu ludzkiego – pod wpływem CFG pożyteczne bakterie Lactobacillus namnażają się do 4 razy szybciej, eliminując tym samym ryzyko występowania grzybic układu pokarmowego po kuracjach antybiotykowych. CGF działa również odmładzająco i wzmacniająco na organizm.

  • Chlorellin – odwrotnie do powyższego, jest to substancja zapobiegająca rozwojowi niektórych bakterii, działa więc jak antybiotyk. Jednak w odróżnieniu do syntetycznych antybiotyków, chlorellin eliminuje jedynie patogenne organizmy, pozostawiając nienaruszoną mikroflorę jelitową. Dzięki tej własności Chlorella w określonych sytuacjach może częściowo lub całkowicie powstrzymać infekcję lub przyspieszyć leczenie.

  • Sporopolenina – substancja zawarta w błonie komórkowej Chlorelli, niezwykle odporna na działanie enzymów (dzięki czemu błona komórkowa Chlorelli nie zostaje strawiona) i mająca zdolność trwałego wiązania metali ciężkich i toksyn. Trzywarstwowa błona komórkowa Chlorelli jest zbudowana z mikrowłókien celulozowych uformowanych w ustrukturyzowaną sieć, w którą „łapane są” i trwale wiązane wszelkie metale ciężkie, toksyny i pestycydy z organizmu. Dzięki temu, że nie jest ona trawiona w ciele ludzkim, może zostać wydalona wraz ze szkodliwymi substancjami na zewnątrz, przyczyniając się do odtrucia i poprawiając funkcjonowanie oczyszczonego organizmu.

Działanie Biologiczne

Podsumowując, Chlorella stanowić może doskonały składnik wzbogacający codzienną dietę niemal każdego człowieka, który zmaga się ze szkodliwymi konsekwencjami życia w zanieczyszczonym środowisku współczesnego świata. Jest doskonale przyswajalna, ma unikatowe substancje, niezwykle ważne z punktu widzenia organizmu ludzkiego, który ewolucyjnie nie został przystosowany do radzenia sobie z tak dużą ilością szkodliwych substancji występujących w otoczeniu zewnętrznym, ale również powstających w nim samym w wyniku stresującego trybu życia. Chlorella nie powoduje reakcji alergicznych, w zasadzie niemożliwe jest jej przedawkowanie – a jeśli już komuś udałoby się tego dokonać, jedynym objawem może być co najwyżej krótkotrwała niedyspozycja żołądkowa.

Chlorella sprawdza się w następujących sytuacjach:

  • problemy trawienne, niedyspozycje żołądkowe, wzdęcia;

  • niska odporność i stan w trakcie i po przebytej chorobie – zwłaszcza po antybiotykoterapii;

  • stresujący tryb życia w zanieczyszczonym środowisku – zwłaszcza połączony z niewłaściwie zbilansowaną dietą;

  • problemy skórne, trudno gojące się rany;

  • okres stosowania diety odchudzającej;

  • stałe stosowanie diety wegetariańskiej;

  • nadużywanie alkoholu oraz uzależnienie od papierosów;

  • narażenie lub stan zatrucia metalami ciężkimi i innymi środkami szkodliwymi dla organizmu ludzkiego – jako czynnik pomagający w detoksykacji i powrocie do zdrowia;

  • stałe lub przejściowe zaburzenia pracy układu nerwowego – w tym redukowanie niedoborów witaminy B12;

  • stan obniżenia sprawności umysłowej, obniżenie nastroju, depresja;

  • ryzyko powstawania patogenów – w tym nowotworowych.

Chlorella w Kuchni

Ze względu na specyficzny posmak oraz konsystencję Chlorella bardziej nadaje się do wykorzystania jako uniwersalny dodatek w kuchni, niż jako podstawowy składnik przygotowywanych na jej bazie potraw. W kuchni azjatyckiej od lat stosuje się jej sproszkowaną wersję, dodając niemal do wszystkich potraw. Doskonale sprawdza się jako swego rodzaju przyprawa, dodana do zupy czy sosu. W Azji gama produktów wzbogaconych dodatkiem Chlorelli jest niezwykle bogata. Makarony czy ciastka z jej dodatkiem cieszą się dużą popularnością ze względu na unikalne własności odżywcze. W sklepach można również nabyć wzbogacony o nią miód czy napoje. W Stanach Zjednoczonych, od kiedy Chlorella stała się popularnym dodatkiem, jest często wykorzystywana jako dodatek do tzw. biodrinków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl